sad girl

Jag har skrivit, ganska många gånger, om att jag numer kallar mig själv för sockersjuk och inte diabetiker. Det är en ganska känslig fråga och många verkar bli väldigt upprörda över att jag använder mig av ordet. Jag, och många andra, gör det eftersom vi tycker att det bättre beskriver sjukdomen. Men, som jag också alltid skriver, det är upp till var och en vad man vill kalla det. Jag blir inte upprörd om någon kallar mig för diabetiker, det går bra vilket som.

Vad har då danskarna med det här att göra? Jo, jag brukar titta på en dansk TV-serie som heter Hospitalet och jag har märkt att där säger man fortfarande Sukkersyge, inom sjukvården dessutom. Igår upptäckte jag också att man istället för cancer säger kraeft, alltså kräfta som vi sa förr i tiden. När man söker översättning för cancer står det faktiskt kraeft och inte cancer. Ingen i Danmark verkar ta illa vid sig av att man använder dessa gamla benämningar på sjukdomarna. I så fall skulle de nog inte få använda sig av dem varken inom sjukvården eller visa det på TV.

För mig har det absolut ingen betydelse vad man använder sig av för ord, sjukdomarna är ju de samma oavsett vad man kallar dem. Jag vet att en del har invändningar på grund av fördomar om att man som typ 1 skulle ha ätit för mycket socker och därför blivit sjuk. Då tycker jag att det är viktigare att sprida information om att det är en autoimmun sjukdom istället för att känna sig kränkt över ett ord.

Det finns andra länder där man också fortsätter att använda sig av sockersjuka. Jag minns inte riktigt vilka men jag vet att det kom upp i en tidigare diskussion. Jag tror faktiskt att det är fler länder som använder sig av det än som säger diabetes.

”Den som förflyttar berg börjar med att bära bort småsten”

Okänd

Annonser